Algemeen

Bodybuilding en Gewichtheffen

Sportschool Sint Maartensdijk

 

 

 

 

Sportscholen bieden veel bekende trainingsschema’s aan. Enkele van de bekendste moderne gymnastiekoefeningen zijn:(1) press ups en sit ups.(2) gewichtheffen, voornamelijk de standaard bench press plus oefeningen.(3) bicep curls, tricep dips en abdominal crunches.(4) beenoefeningen.(5) buikspieroefeningen,(6) teenverhogingen,(7) lunges met of zonder kniebuigingen(8) rotaties met vrije gewichten, lichaamsgewicht en met barbells.(9) step-ups en push-ups(10) dips en squatsvoor bepaalde combinaties van het voorgaande alsmede een aantal getrainde vrije gewichten.

Hoewel de vormen van lichamelijke oefening in de gymnastiekzalen slechts beperkt worden door persoonlijke verbeeldingskracht en tolerantie, is het vanzelfsprekende schouwspel van het gymnastieklokaal een lust voor het oog. Veel mensen vinden dat het gymnastieklokaal een plaats is die minder met vrije tijd te maken heeft, dan met fitness. Hoewel het in de eerste plaats een plaats is om te trainen, zijn veel gymnastiekzalen ook een plaats voor vrije tijd na het werk, voor de lunch, en wanneer de stemming ook maar toeslaat. Fans houden ook vaak raves.

Gymzalen zijn gewoonlijk facilitair en nemen een identiteit aan van hun gastgebouw. De ene faciliteit heeft misschien een kabelbaan, een sauna, een stoombad en squashtapijten, terwijl een andere faciliteit misschien een loopschoen met hoge hakken, een handbalveld, een oefentrainer en een bibliotheek met zowel video’s als boeken heeft.

Wat u moet weten en overwegen bij het kiezen van een gymnastiekzaal voor training is de faciliteit. Met faciliteit bedoel ik de algemene faciliteiten van het gebouw, waaronder: de grasmat, de oefenmachines, de gewichten, de kabelbanen, het comfort van de omgeving, en het aantal en de soorten aangeboden lessen.(1)

Het gymnastieklokaal behoeft om verschillende redenen geen gesloten inrichting te zijn. Ten eerste hoeft het om verschillende redenen geen gesloten gebouw te zijn.

Men zou redelijkerwijs kunnen verwachten dat een grote gymnastiekzaal is uitgerust met airconditioning, verwarming en andere comfortvoorzieningen die door werkende mannen en vrouwen in de met gewichtheffen verzadigde wereld van de competitieve bodybuilding worden gewaardeerd. Maar het gymnastiekprincipe gooit een grote moer in dergelijke veronderstellingen. In grote delen van de Verenigde Staten streven sportscholen niet naar dergelijke luxe. Ze zijn gericht op strikte high-tech ergonomie. Bijgevolg blijven veel werkende mannen en vrouwen weg uit de echt grote sportscholen. Het is een keuze die zij vrijwillig maken.

Een tweede reden om te verwachten dat het gymnasium worden voorzien van airconditioning, warmte, en andere comfort functies is de moderne trend voor een meer gecoördineerd, of mixed-martial artistin klassieke arena’s. Deze atleten die weinig of geen gewichtsuitrusting dragen, en die met weinig tot geen gewichten trainen, streven naar een esthetiek die onder de indruk is van de brede waaier van beweging die mogelijk is met minder kracht dan men zou kunnen bereiken door zware ladingen op te heffen. De verwarmde, infrarode fitnesszaal met airconditioning inspireert deze nieuwe esthetische theorie. Het verbindt ons ook met emotionele gevoelens van codes die we evengoed als minder hedendaags kunnen beschouwen, zoals mededogen, geleerdheid, ethiek, en een paar stralen van koel oordeel.

Ten derde kan het gewoon historisch toeval zijn dat bodybuilding en gewichtheffen twee over het algemeen verschillende praktijken zijn. Bodybuilding is het uitvoeren van doelen. Het is het uitvoeren van oefeningen in een hedendaagse omgeving op hedendaagse muziek. Bijgevolg vindt het plaats in een omgeving die verwant is aan die van de hedendaagse muziek, maar het enige verschil is het verschil in muziek. Bodybuilding is het uitvoeren van oefeningen in een eigentijdse omgeving op eigentijdse doelstellingen.

Een vierde reden waarom bodybuilding en gewichtheffen twee praktijken zijn, is de competitieve nadruk. Een prominent kenmerk van bodybuildingcompetitie is stijfheidsonderscheid, dat zich specifiek van het lichaam aftekent als een sterke vertoning van gespierdheid. Een opvallend kenmerk van veel gewichthefwedstrijden is het intensief samentrekken van spieren die op soepele wijze worden aangespannen. Een opvallend kenmerk van bodybuildingwedstrijden is het onderscheiden van spierspanningen.

Tenslotte, het kan gewoon historisch toeval zijn, maar de zogenaamde oude Olympische Spelen werden niet alleen in Griekenland gehouden, maar ook gedeeltelijk op het vasteland van Griekenland. In beide gevallen ging het bij de Olympische Spelen en de gewichthefwedstrijd om “veel” dat nu als “gymnastieksport” wordt aangeduid; namelijk gewichtheffen, bodybuilding en gymnastiek – alsof deze traditie niet streng genoeg was om die aanduiding te verdienen. Ik zou daaraan kunnen toevoegen dat ik dergelijke Zeven Olympische Spelen, tot en met 1960 (modern) en 1908 ( maritiem), beschouw als een van de grootste schanddaden, onbekwaamheden en spektakels in de wereld van de competitie in bodybuilding en gewichtheffen.

Gewichtheffen is maar één schakel in de drievoudige bundel van bodybuilding. Men kan niet over de andere spreken zonder naar de andere te verwijzen. Men kan niet spreken van dansen zonder herhalingen, of van muziek zonder muziek, of van toneel zonder spel.

lees meer: